Bio-based bouwen
Het probleem: Een onhoudbare sector
De bouwsector is een van de grootste veroorzakers van CO₂-uitstoot en materiaalverspilling. Traditionele bouwmethodes maken veel gebruik van beton, staal en synthetische isolatie—materialen met een hoge milieubelasting en beperkte recyclebaarheid.
- 40% van de wereldwijde CO₂-uitstoot komt uit de bouwsector, zowel door materiaalproductie als door het energieverbruik van gebouwen.
- 60% van het totale materiaalgebruik wereldwijd is afkomstig uit de bouw, maar hergebruik en recycling zijn nog steeds beperkt.
- Meer dan 35% van al het afval in de EU komt uit de bouw—in Nederland is dat zelfs 40%.
- Betonproductie alleen al is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO₂-uitstoot, wat het een van de grootste vervuilers maakt.
De oplossing: Bio-based bouwen
Bio-based materialen—zoals kalkhennep, CLT en HSB-elementen met natuurlijke isolatie—zijn een duurzaam en circulair alternatief voor traditionele bouw. Deze materialen nemen CO₂ op tijdens hun groeifase en blijven koolstof opslaan gedurende hun hele levensduur, waardoor ze actief bijdragen aan CO₂-reductie.
CO₂-opslag en duurzaamheid:
- Kalkhennep slaat 110 kg CO₂ per m³ op.
- CLT kan tot 900 kg CO₂ per m³ opslaan.
Lokale en duurzame materialen:
- Onze kalkhennep komt van vertrouwde partners in België.
- Ons hout is afkomstig uit gecertificeerde duurzame Europese bossen of uit lokaal hergebruikt hout in Nederland.
Gezonder binnenklimaat:
- Natuurlijke materialen regelen vocht, verbeteren de luchtkwaliteit en verminderen problemen zoals schimmel en slechte ventilatie.
Volledig circulair:
- Bio-based materialen kunnen worden hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd, waardoor afval tot een minimum wordt beperkt.
Bio-Based bouwen in Nederland: De toekomst begint nu
De overheid en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie stimuleren de overgang naar circulair en CO₂-arm bouwen. Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld:
- 50% circulaire bouw in 2030
- 100% circulaire economie in 2050
- Steeds meer subsidies en regelingen voor bio-based projecten
Bij YOMABOUW is onze missie duidelijk: wij nemen het voortouw in de transitie naar duurzame bouw. Door kalkhennep, CLT en HSB-elementen met bio-based isolatie te integreren, bouwen we aan de toekomst van milieuvriendelijke, innovatieve architectuur.
Isoleren met kalkhennep
Wie wil er niet energiezuinig wonen in een huis dat ook energie-efficiënt gebouwd is? Een huis waarin het bovendien gezond wonen is en dat ook zonder technologische snufjes comfortabel is? In onze zoektocht om beter om te gaan met grondstoffen, energie en gezondheid kwamen we uit bij de natuur zelf als bouwleverancier. De natuur biedt ons materialen met de juiste fysische eigenschappen voor comfortabele en gezonde woningen. Onze materialen komen rechtstreeks uit de natuur en worden weinig bewerkt. Yomabouw isoleert met kalkhennep; een uniek en volledig natuurlijk en recyclebaar bouw- en isolatiemateriaal voor nieuwbouw, renovatie en de restauratie van monumenten. Kalkhennep is een bio-composiet, een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende biologische componenten. In dit geval hennepscheven, hydraatkalk, mineralen en water; het bevat geen cement. Dat maakt het uitermate geschikt voor gezond en verstandig bouwen. We maken de mix ter plekke op de bouwplaats, waardoor we veel afval beperken. De droge en afgewerkte kalkhennep is licht, stevig, ademend, isolerend en fungeert als bijzonder efficiënte vochtregulator, zelfs tegen een klamme muur. En dat allemaal in één bouwmateriaal! Wij gebruiken het dan ook om nieuwbouwmuren op te trekken, maar het is tevens uitermate geschikt voor het isoleren van daken, zolders, muren, vloeren en kelders. De temperatuur en het vochtgehalte in het gebouw blijven constant, terwijl het buitenklimaat gedurende de dag verandert. Daarnaast biedt het een uitstekende geluidsisolatie. In kalkhennep is het gezond en comfortabel wonen!
Restauratie van monumenten
Met kalkhennep kan ook een monument energiezuinig en comfortabel gerestaureerd worden. Er wordt al decennia lang succesvol gebouwd met kalk en hennep. Met kalkhennepisolatie respecteer je de eigenheid en geschiedenis van een gebouw zonder aan comfort in te leveren. Het versterkt het gebouw en ondersteunt zijn bouwfysische werking. De vochtregulerende werking van kalkhennep zorgt ervoor dat er geen condensatieproblemen (vocht, schimmel, klamme muren) ontstaan. Met kalkhennep kan je een gebouw dus aan de binnenkant isoleren. En dat schept mogelijkheden! Het authentieke karakter van het monument blijft immers onaangetast. De hygroscopische (wateraantrekkende) werking van kalkhennep maakt onderkappen of injecteren van een oude muur geheel overbodig. De muur regelt en zuivert het klimaat in het gebouw en isoleert goed.
Mocht u nog twijfelen…
Dit levende materiaal is perfect ademend. Bovendien brandt het niet en rot het ook niet. Doordat kalkhennep toegepast kan worden aan de binnenkant van gebouwen ontstaan er geen condensatieproblemen. Het biedt daarmee een snelle, efficiënte en kostenbesparende oplossing voor nieuwbouw en na-isolatie. Kalkhennep is een product met een zeer laag ‘embodied energy’ gehalte. Dit houdt in dat er weinig energie nodig is om het te maken en toe te passen. Het levert dus niet alleen een energiezuinig gebouw op, maar heeft in het hele proces al weinig energie gekost. Het is dus goed voor u én goed voor de natuur.
Toepassingsgebieden van kalkhennep
Hoewel het gebruik van kalkhennep voor de Nederlandse bouwmarkt nog een relatief jong en onbekend product is heeft men in het buitenland reeds decennia ervaring opgedaan met dit materiaal. Onder andere in Engeland, Frankrijk en België wordt het product reeds langer en op relatief grote schaal toegepast.
De droge en afgewerkte kalkhennep is licht, stevig, ademend, isolerend en fungeert als bijzonder efficiënte vochtregulator, zelfs tegen een klamme muur. En dat allemaal in één bouwmateriaal! De temperatuur en het vochtgehalte in het gebouw blijven constant, terwijl het buitenklimaat gedurende de dag verandert. Daarnaast is het een uitstekende geluidsisolatie. Om die redenen wordt kalkhennep gebruikt in gevels, daken, zolders, muren, vloeren en kelders, in zowel nieuwbouw als renovatie- en restauratieprojecten.
Het is uitermate geschikt voor renovatie en restauratie van bestaande gebouwen, omdat het rechtstreeks verwerkt wordt, tegen of in bestaande constructies. Dat geldt ook voor kelders en stenen muren. Het product wordt zonder gebruikmaking van folies en dampschermen toegepast.
Gevels
Gevelsystemen met kalkhennep zijn damp-open systemen met een uitstekende isolatiewaarde van 0,056 W/mK. In combinatie met de verschillende mogelijkheden om beide zijden damp-open af te werken krijgt het binnenklimaat een ‘ademende’ vochtresistente schil.
Daken
Kalkhennep is een zeer goede isolator in combinatie met een hoge warmtecapaciteit. Om die reden is het zeer geschikt om aangename verblijfsgebieden direct onder het dak te realiseren.
Vloeren
Kalkhennep wordt ook regelmatig toegepast als isolerende laag in de vloeropbouw. Evenals de toepassing in gevels en daken geldt ook hier het principe dat vocht niet wordt geweerd, maar onderdeel wordt van een damp-open constructie.
Verwerkingsmethoden kalkhennep
Kalkhennep bestaat uit slechts drie bestanddelen die ter plaatse worden gemixt met toevoeging van water. De mengprocedure en verwerking van de verschillende componenten is door KalkHennepBouw Nederland vastgelegd in een verwerkingshandleiding.
In situ
Kalkhennep wordt bij voorkeur ter plaatse aangebracht. Middels een stortgiet-procedure wordt met een team van professionals en wat extra handen de kalkhennepmix bereid in een speciale mixer, waarna het materiaal handmatig wordt aangebracht. Na het stortgieten kan het materiaal indien gewenst direct met verschillende kalkpleisters worden afgewerkt (nat op nat), of na droging worden afgewerkt. Het materiaal kent na droging geen krimpverschijnselen. Op deze wijze wordt een naadloze schil gecreëerd, met een optimale kier- en luchtdichting. Het proces van carbonisatie en droging vergt enkele weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoewel het proces weliswaar arbeidsintensief is zijn de voordelen van deze wijze van verwerken onmiskenbaar.
Geprefabriceerd
Kalkhennep wordt hedendaags ook door ons geprefabriceerd, zicht kwaliteit maar ook stuckwaliteit. De voordelen van het prefabriceren is de snelheid op de locatie, schone werklocatie, minder kans op bouwfouten en minder invloed door weersomstandigheden. Prefabriceren van kalkhennep wanden gebeurt in een gecontroleerde omgeving waardoor we gemaatvoerd en droog te werk kunnen gaan.
Verschillende componenten kalkhennep
De verschillende componenten van kalkhennep en mogelijkheden tot afwerking
Kalkhennep is een bio-composiet, een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende biologische componenten. In dit geval hennepscheven, hydraatkalk, mineralen en water; het bevat geen cement. Dat maakt het uitermate geschikt voor gezond en verstandig bouwen. We maken de mix ter plekke op de bouwplaats, waardoor we veel afval beperken.
Industriële vezelhennep
- Wordt op professionele wijze geteeld en verwerkt door HempFlax
- Groeit zeer snel, draagt bij aan de biodiversiteit en een gezonde en evenwichtige landbouw
- Legt veel CO2 vast
- Kent vele toepassingsmogelijkheden voor de vezels, het hout, de zaden en de bladeren
- Voor optimaal resultaat speciaal samengestelde mix van gezeefde fracties
Hydraatkalk
- Is een voedingszuivere kalksoort die geen vervuilingen of cementen bevat
- Heeft een hoge bindkracht in combinatie met een hoge flexibiliteit
- Is sterk hygroscopisch, m.a.w. wateraantrekkend (dit maakt onderkappen of injecteren van een oude muur geheel overbodig)
- Is zeer alkalisch en om die reden vrij van bacteriën en een natuurlijke barrière tegen insecten
Additief (toevoeging)
- Dit betreft een mengsel van hoogwaardige natuurlijke materialen
- Heeft tot doel de hydraatkalk sneller te doen drogen en uitharden
- Behoudt de zeer fijne microporiënstructuur van de kalk, met een optimale hygroscopiteit
Afwerking
Voor de afwerking van de binnen en buitenzijde zijn er verschillende mogelijkheden. Yomabouw levert en adviseert een systeem kalkpleister op basis van hydraatkalk, naar keuze afgewerkt met een kalkverf. Hiervoor is Calcatex, leverbaar in verscheidene kleuren, een goede keuze. Bij voorkeur wordt de systeempleister ‘al fresco’ aangebracht. Voor de afwerking van de gevel aan de buitenzijde adviseren wij hetzelfde systeem en pleister, alleen dan in de ‘exterieur kwaliteit’.
Uitgelichte projecten
Deze gevelbekleding van FSC gecertificeerd hout is een echte eye-catcher geworden binnen dit project.